Cena zlata nad 1.300 USD/ oz?

Ještě před nedávnem přisuzovaly některé velké a vlivné banky ceně zlata světlé zítřky a strmý růst. Je pravda, že od začátku letošního roku vykazovala cena zlata slušný růst, nicméně tento se momentálně zastavil a zlato již delší dobu nerozhodně „přešlapuje“ na místě. Do konce roku se měla / má cena zlata podle těchto odhadů vyšplhat na 1.400 USD/ oz. Některé odhadu jdou ještě dále a očekávají nárůst ceny zlata dokonce až nad hranici 1.500 USD/oz.

Nárůst ceny zlata? Pouze mírný


K této sumě zdá se, má momentální vývoj ceny zlata velmi daleko. Cena zlata bude pravděpodobně i nadále růst, otázkou je však, jak dynamicky. Zdá se, že optimismus spojený s relativně rychlým růstem ceny ze začátku roku je ten tam. Pro tento týden očekává 63 % odborníků z Wall Street a stejný poměr maloobchodních investorů nárůst ceny zlata, ale pouze mírný. Navíc, ne vždy se uvedení odborníci ve svých odhadech „trefí“. Letos jsme již několikrát byli svědky toho, že odhad vývoje ceny zlata a vývoj skutečný byly diametrálně odlišné.
 
Zdá se tedy, že pokud někdo očekává prudký nárůst ceny zlata, bude zřejmě zklamán. Zlato by sice v dlouhodobějším horizontu mělo posílit, o kolik to ale bude je s velkým otazníkem..
 
Zdroj: Profihotovost




Zpět na výpis článků