Centrální banky drží pětinu všeho vytěženého zlata

Z uvedených přehledů plyne, že ke konci roku 2015 držely všechny centrální banky na světě ve svých nedobytných trezorech celkem zhruba 31.400 tun ryzího zlata.
 
Podle výše fyzicky skladovaného zlata vedou Spojené Státy, respektive americká centrální banka FED, která aktuálně údajně skladuje ve svých sejfech více než 8.100 tun zlata. Co se týká České republiky, ta je bohužel na druhém pólu uvedeného přehledu. Zásoby fyzického zlata ČNB jsou vskutku malé a pohybují se údajně někde na hodnotě necelých 10 tun.

Banky si uchovávají hodnotu zlatých rezerv


Většina státních či centrálních bank tedy stále udržuje, ne-li zvyšuje hodnotu svých zlatých rezerv. Je to z části dáno konzervativní obchodní politikou, kdy je zlato stále vnímáno jako bezpečná investice, zčásti pak i nadále trvající nejistotou na světových trzích.
 
Zlato je tedy pro banky a vlivné finanční instituce stále atraktivní a poptávka po něm se zvyšuje vždy, když se na finančních trzích začínají objevovat zprávy o možné nové recesi či dokonce krizi. V současném neklidném politickém i ekonomickém klimatu zdá se, nebude o podobné zprávy či dokonce reálné stavy nouze. Zlatu se tedy bude zřejmě dařit i nadále …
 
Zdroj: Zlato.cz, Profihotovost 





Zpět na výpis článků