Centrální banky nakupují zlato více než kdy jindy v historii

Iránská centrální banka zvýsila minulý týden během jednoho dne svoje zásoby zlata o 2 tuny. Zvýšila zásoby znamená nakoupila za tržní cenu na trzích. 
Podobně jako centrální banka v Iránu se chová většina centrálních bank na světě. Jejich investice do zlata rostou, vyložit to jinak než obavami z dalšího vývoje nelze. My, obyčejní smrtelníci, musíme věřit že předpoklady centrálních bank nebudou zcela naplněny a že ve světě nakonec snad nebude tak moc zle. 
Je třeba si uvědomit jak může jedna centrální banka v dalekém Iránu zhýbat s financemi jednotlivce. Představte si že jste investor a že spekulujete na pokles ceny  zlata. Očekáváte že následující den bude cena  zlata nižší než je dnes. A Váš zisk závisí na míře poklesu ceny oproti dnešku. Neboli věříte že klesající trend se udrží i zítra a této víře přizplsobíte svoji investici. OK. Prostředky jsou investované, čekáme jen na zítra kdy při aktuálním klesajícím trendu vybereme svoje zisky. Běžný obchod na burze, běžné uvažování všech investorů,narosto obvyklé shortování.
Ale ne!!!!!! Druhý den zjistíte že cena zlata se vydala přesně opačným směrem. Místro očekávaného pokesu začala růst!!! Vy, jako investor, přijímáte svoji ztrátu, není jiné cesty. Ano, to co vypadalo jako neprůstřelný výkup a prodej zlata se ziskem se stalo propadákem, ztrátou.

Ano ano, byla to ta banka v Iránu. Jeden účastník trhu má nekonečné množství prostředků / každá centrální banka je na tom stejně, může si vyrobit kolik penež chce / a může koupit zlata kolik jen chce. To se přesně stalo. Nákup centrální banky v dalekém Iránu, jednorázový nákup 2 tun zlata nemohl udělat nic jiného než otočit trend a poslat cenu zlata vzhůru. A tím dostat do ztráty všechny kdo na trzích spekulovali na pokles ceny zlata.
Poučení? Neexistuje investiční strategie která může počítat s akcemi velkých hráčů. Nikdo nikdy předem neví co se zlatem udělají centrální banky. Prodají nebo nakoupí? Kdo ví? My, malí investoři, musíme vědět že jsme jen neviditelnou součástí velké hry velkých hráčů a že naše výhry a prohry nezáleží jen na našich znalostech a investičním umu ale i na akcích velkých ryb které nikdy nellze předpovídat.
 




Zpět na výpis článků