Cenu zlata letos ovlivní vývoj v Evropě.

Cena zlata se neustále mění a vyvíjí. Tu k lepšímu, kdy hodnota zlata stoupá, tu k horšímu, kdy cena zlata na trzích spíše klesá. Vliv na vývoj ceny zlata má celá řada jak technických, tak fundamentálních faktorů. Zatímco v minulém roce cenu zlata do jisté míry určoval vývoj v Asii a poptávka po fyzickém zlatě zejména ze strany Číny, Indie a Ruska, zdá se, že letos bude pro vývoj ceny zlata určující zejména vývoj v Evropě.

V Evropě se toho letos odehraje skutečně dost a je třeba si uvědomit, že společný evropský trh má velký význam na trh celosvětový. Evropa jako taková je již delší dobu zužována vnitřními rozbroji spojenými zejména se stále rostoucí a neřešenou zadlužeností svých jižních členů (Řecko, Itálie, Španělsko) a také s trestuhodně neřešenou uprchlickou krizí.

Rostou odstředivé síly v mnoha členských zemích a osud společné Evropské unie, a vlastně i jednotné evropské měny Eura je nejistý. Evropu letos čekají parlamentní volby v hned několika klíčových zemích. Nejbližší volby se odehrají v Nizozemsku, následovat budou volby ve Francii a k závěru roku pak i volby v Německu.

Přitom právě v Nizozemsku a ve Francii jsou velmi silné odstředivé nálady a šanci na výhru mají lídři, požadující, aby jejich země po vzoru Velké Británie Evropskou unii opustily.

Výsledky voleb v těchto zemích velkou měrou určí další vývoj v rámci Evropské unie a s ním spojený kurs a hodnotu Eura, jakožto společné unijní měny. Právě velká nejistota ohledně vývoje kursu Eura a obecně evropské ekonomiky vůbec, momentálně velmi zvyšuje nervozitu na trzích. Tato situace by měla nahrávat zlatu.

Od začátku letošního roku zlato v zásadě pokračuje v růstu a hodnota zlata, byť s drobnými výkyvy, postupně roste. Podle přesvědčení některých analytiků by měla hodnota zlata letos dosáhnout 1 300 US dolarů za unci. Zlatá hvězda tak zatím stále stoupá.

Zdroj: Bloomberg, Patria Online, Profihotovost 




Zpět na výpis článků