Co je lepší – zlato nebo akcie??

Po výsledku amerických prezidentských voleb se na dva tábory rozdělila nejen společnost, ale i investoři. Jedni fandí akciím, druzí zlatu.

Investice do zlata nebo do akcií?


V poslední době to jde s cenou zlata z kopce. Důvodem je zcela jistě i chystaná změna v čele americké administrativy. Ti, co věří v ekonomický program Donalda Trumpa, začínají více věřit dolaru, ti, co si nejsou úspěchem jisti, naopak investují do zlata. Cena zlata ovšem zatím momentálně klesá. Hodnota zlata šla nahoru v podstatě pouze první dva dny po hlášení výsledků voleb a poté se začala mírně, ale dosud trvale propadat. Jaký tedy čeká cenu zlata další vývoj?
 
Fed se sice podle všeho chystá zřejmě navýšit úrokové sazby, agresivnější domácí fiskální politika by ale mohla vyvolat vyšší poptávku a tím i inflaci. Mohlo by se tedy stát, že reálné úrokové výnosy na dolar by tak mohly být na relativně nízké úrovni. Část investorů by tak mohla i díky stále poměrně silné nejistotě ohledně dalšího vývoje) stále investovat do zlata. Bez zajímavosti není ani fakt, že Donald Trump sám osobně velmi fandí tomu, aby byla domácí měna – tedy dolar opět podložena tzv. zlatým standardem, tedy zlatem. Toto přání již dnes není reálné a proveditelné, nicméně zlatu by mohlo rozhodně pomoci.
 
Do konce letošního roku cena zlata již nijak významně neposílí a pravděpodobně tak zůstane někde na úrovni současných hodnot. Někteří analytici a investoři ale věří tomu, že cena zlata zažije oživění v průběhu následujícího roku, kdy by mohla končit až někde na úrovni 1.450 US dolaru za unci.
 
Zdroj: Zlato.cz, Profihotovost




Zpět na výpis článků