Poptávka po zlatě – klesá, nebo roste ??

Zájem byl kvůli nejistému ekonomickému výhledu především o investiční zlato, naopak poptávka po kovu pro šperkařskou výrobu kvůli růstu jeho ceny a zvýšení daní v Indii klesla. Vyplývá to ze čtvrtletní analýzy Světové rady pro zlato (World Gold Council). Nepatrně zpomalily také nákupy kovu ze strany centrálních bank.

Roste poptávka po investičním zlatě


Poptávka po investičním zlatě meziročně vyskočila o 122 % na 617,6 tuny, a dostala se tak výrazně nad 5letý průměr 292,1 tuny. Poptávka po zlatých slitcích a mincích stoupla pouze o procento na 253,9 tuny, růst tak táhly burzovně obchodované fondy (ETF) a další investiční nástroje, jež zaznamenaly souhrnný raketový nárůst poptávky o 1 321 % na 363,7 tuny.
 
Poptávka v technologickém sektoru se meziročně snížila o tři procenta na 80,9 tuny. Rovněž o tři procenta, na 109,4 tuny, klesla poptávka po žlutém kovu ze strany centrálních bank a o 19 % na 481,9 tuny se snížila poptávka po zlatě na šperkařskou výrobu. Dodávky zlata na trh za poptávkou po kovu mírně zaostaly, byť se meziročně zvýšily. Celkový objem dodávek meziročně stoupl o 5 % na 1 134,9 tuny. Objem dodávek z těžby stoupl o 8 % na 774 tun, objem dodávek recyklovaného zlata se naopak snížil o 1 % na 360,9 tuny.
 
Zdroj: Investicni web, Profihotovost  





Zpět na výpis článků