Trump válcuje cenu zlata

Ještě před výsledky amerických prezidentských voleb někteří uváděli, že vyhraje-li Trump, vystoupá cena zlata až k 1.850 USD za unci. 

Kdeže tyto odhady dnes jsou… cena zlata sice bezprostředně po vítězství Donalda Trumpa vyskočila čile nahoru, záhy ale začala propadat a propadá v podstatě dodnes. Málokdo z analytiků a investorů by přitom takovýto vývoj očekával. Spíše se věřilo tomu, že cena zlata poroste nahoru.

Úrokové sazby zřejmě opět porostou


Zdá se, že Trumpův hospodářský program na zlepšení americké ekonomiky by totiž (s dostatečnou podporou kongresu) mohl skutečně fungovat. Investoři tedy začínají být mírně optimističtí a věří v posílení dolaru. Ceně zlata tato důvěra v dolar ovšem nijak nepomáhá. Navíc, americký Fed se dle všeho chystá v nejbližším možném období k dalšímu navýšení úrokových sazeb. Tento krok pak jednoznačně zvýhodňuje dolar před zlatem.

Zlato jako bezpečná investice


Zlato je totiž vnímáno, jako investice zejména „bezpečnostní“, avšak nikoli výhodná ve smyslu generace zisku. Investice do zlata totiž nenese žádný regulérní úrok, ale stává se zajímavou v případě jakékoli „krize“. Investorovi může investice do zlata vydělat až v okamžiku nějakého „většího otřesu“.

Cena zlata je dnes na úrovni 1.214 USD, respektive 1.142 Euro, což je více než pětiměsíční minimum. Pokud bude cena zlata dále klesat, je otázkou, kam až. Nemělo by to být příliš, na to má totiž světové hospodářství stále dost palčivých problémů.

Zdroj: Zlato cz., Profihotovost 




Zpět na výpis článků