Turecko bojuje s inflaci 50%

Zlato schované pod matrací - to je nyní často zmiňovaný termín v Turecku. Myslí se tím zlato které mají obyvatelé v držení doma a věří že je alespoň částčně zajistí proti pádu turecké liry kterého jsou svědky za posledních pár měsíců. Země čelí obří meziroční inflaci 50% a turecká lira slábne každý den.
Jedním z kroků vlády je snaha získat pod svojí kotrolu odhadem 5000 tun zlata schovaného pod matrací. Toto zlato by vláda nachala uložené ve svém držení a tím by se jí teoreticky mohlo podařit zastabilizovat svou měnu. Do tété akce by se mělo zapojit 30 000 obchodů se zlatem a pět tureckých rafinérií zlata. Odhadovaný výtěžek by mohl být 250 - 350 miliard dolarů. Dočasné držení takto velkého množství zlata by mohlo pomoci liře s zastavení pádu a centrální bance v obchodech se zahraničními měnami.
Může mít tato akce šanci na úspěch? Představte si sami sebe v situaci tureckých lidí. Dali byste své vládě k dispozici svůj majetek oproti stále více znehodnocené měně? Turecká vláda bude muset vymyslet zcela geinální komunikační strategii aby se jí podařilo přesvědčit své občany ať jim svěří svoje zlaté zásoby.
Dnešní doba je bohatá na dříve nevídané a ktrativní plány v mnoha oblastech lidského bytí. Tento záměr turecké vlády je jednoznačným příkladem,.

zdroj kitco.com
zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost vykup zlata praha




Zpět na výpis článků