Americká centrální banka nepřekvapila a o zvyšuje úroky

Zvýšení úroků o 0,25%, speciálně když k němu došlo poprvé od roku 2018, je velká událost pro trhy a obchodníky. V realitě zvýšení úroků znamená zvýšení ceny půjček, hypoték a posílení dolaru. Posílení dolaru přinese s sebou zvýšení úroků u amerických dluhopisů. Tyto dluhopisy jsou téměř stejně bezpečnou investicí jako je zlato. Takže v normálních dobách by po této zprávě následoval výprodej zlata a přesun peněz do dluhopisů. Zlato totiž nenese žádné úroky, kdežto dluhopisy ano. Proto je v bezpečných časech lepší mít peníze investované tam, kde jsou úroky a zlato není v portfoliích tolik zastoupené. 
Ale výprodej nenastal, cena zlata sice kolísala ale rozhodně nenastl výrazný pokles podle předpokladů všech analytiků. Důvody jsou dva. Tím prvním je samozřejmě válečný zločinec Putin, kdy jím vedená válka extrémně ovlivňuje náladu na trzích kdy se nákupy pořád orientují na bezpečný přistav, tedy na zlato. Druhým faktem je ohromná inflace v USA, kdy jeji hodnota okolo 7% je na 40ti letém maximu. Tento vývoj také tlačí investiční peníze do zlata, tím udržuje jeho cenu nahoře.
V průběhu tohto týdne, kdy bychom v  normálních časech čelili velkému poklesu ceny, zlato kolísalo ale nenabralo cestu setrvalého sestupu.
Náš vykup zlata praha nabízel výkupní cenu zlata v rozsahu 780-810Kč/g 14 Kt.

Naše doporučení - trh je ve vleku Putina, inflace, drahých energií a cena může oscilovat výrazně oběma směry. Je proto dobré pečlivě sledovat vývoj a o obhcodech se zlatem rozhodovat s chladnou hlavou.

zdroj kitco.com kurzy.cz analyzy vykup zlata praha
zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz




Zpět na výpis článků