Bezprecedentní napadení Ukrajiny bez překvapení zcela rozbouřilo burzy všude na světě

Včera, v průběhu invaze na Ukrajině se ceny všech aktiv na burzách chovaly jako na houpačce. Například zlato v průběhu jednoho dne obchodování zaznamenalo nevídaný  výkyv ceny až o 100 USD/ unci. Nejvyšší úroveň měla cena zlata hned brzy ráno, kdy burzy vstřebávaly historický šok z faktu že Rusko pokračuje v invazi dále směrem na západ po opuštění samozvaných republik na hranici s Ruskem. Tento akt nepopiratelné neuvěřitelné agrese vůči svobodné zemi byl tak velkým šokem že se burzy otřásly  v základech. Došlo k nevídaným poklesům akcií, rostly komodity. Růst cen energií není překvapením ale je opravdu špatnou novinkou pro celou Evropu která již delší dobu čelí drahé elektřině a plynu. Další nárůst je opravdu zlou zprávou pro domácnosti i podniky.
Maximum kam se cena zlata včera vyšplhala bylo okolo 20ti měsíčních maxim ve výši 1980 USD/ unci. V průběhu obchodování cena zlata klesla i pod 1900 USD aby se nakonec ustálila v úrovni okolo 1910 USD/ unci, na ceně se kterou se otvírala burza i dnes ráno.
Vzhledem k tomu se popsané události zasáhly i korunu, která proti Euru oslobovala / dnes ráno 24,90 Kč/Euro/ ustálila se naše výkupní cena včera i dnes ráno na hodnotě 770 Kč/14 kt. Toto je dlouho nevídaná cena pro výkup zlata, na těchto úrovních jsme se pohybovali v době historických maxim v době počátku coronaviru kdy ještě svět neměl vakcíny.
Doporučujeme všem velmi pečlivě sledovat vývoj cen, protože nejistějším obdobím než nyní svět neprochazel už dlouhá desetiletí.

zdroj kitco.com kurzy.cz analýzy vykup zlata praha
zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz 




Zpět na výpis článků