Bicoin dramaticky padá, zlato těží vzestupem na dvouměsíční maxima

1. Propad bitcoinu
Nejvetší kryptoměna zaznamenala nevídaný pokles, kdyz z hodnot přes 60 000 USD klesla za pár dnů obchodování na cenu okolo 35 000 USD, což opředstavuje propad 20% od začátku roku nebo 40% propad z maximální ceny dosažené v listopadu loni. Co spustilo tak velký výprodej? Investoři větří problémy, cítí že především budoucí akce americké centrální banky nebudou kryptoměně přát. Trhy jsou si téměř jisté že dojde k masivnímu zvyšování sazeb - tedy zvýšení ceny peněz, tedy k prodražení budoucích investic. To vnáší na trhy velkou nejistotu a tuto nejistotu odnáší výprodejem kromě akcií i bitcoin. Co na to cena zlata? Ta stoupá, opět musíme zmínit dvě slova tolikrát zmíněná v souvistlosti se zlatem - bezpečný přístav. Investoři přesouvají své peníze do zlata, věři že díky zlatu bezpečně projdou potenciálně těžkým obodobím do kterého nezadržitelně směřujeme.

2. Zlato na dvou měsíčních maximech
Z posledních osmi obchodních dnů cena zlata stoupla sedmkrát. Pouze jeden den byl pro cenu zlata nepříznivý a poslal cenu zlata dolů. Aktuálně se cena zlata pohybuje ve výši kterou jsme zažili před dvěma měsíci. Všichni analytici se shodují na předpokladu že je před námi býči trh. Pro připomenutí - trh je býčí když opakovaně kontinuálně roste a když většina obchodů sází na růst ceny.

Aktuálně jsme svědky klasické situace - akcie padají, kryptoměny padají ale cena zlata, bezpečného přístavu pro investice, startuje svůj růst a míří k býčímu trhu. Zvýšené úroky FEDU, inflace, napjatá geopolitická situace jsou živou vodou nejistoty která je úhlavním nepřítelem každého investora.

zdroj kitco.com patria.cz analýzy vykup zlata praha
zpracoval jiri.bohuslav@profifhotovost.cz
 




Zpět na výpis článků