Bitcoin vs. Zlato

Bitcoin a zlato mají společných hned několik aspektů. Tím nejdůležitějším je bezesporu to, že oboje – jak bitcoin, tak zlato slouží investorům především jako diversifikační nástroj, jak uložit své investice. Jinými slovy – v dnešním světě, kdy se většina peněz v podstatě tiskne na rotačce bez jakéhokoli krytí, se jeví zlato a nově i bitcoin, jako zajímavá alternativa, do čeho investovat.
 

Zlato si aktuálně udržuje v zásadě stabilní hodnotu, někde mezi 1.250 – 1.300 US dolary za trojskou unci, Bitcoin naopak aktuálně prožívá další z velkých boomů a jeho hodnota dosahuje částky 14.000,- US dolaru. Zdá se tedy, že z hlediska výnosnosti vložených investic se jeví jako perspektivnější rozhodně Bitcoin.
 

Bitcoin, jakožto kryptoměna má ale bohužel ten problém, že jeho aktuální hodnota / cena je extrémně náchylná na výkyvy. Hodnota Bitcoinu sice zatím postupně roste, ale zároveň může v řádu hodin / dnů propadnout i o desítky procent. Hodnota Bitcoinu zatím stále roste zejména proto, že se jej snaží získat stále více lidí / investorů, a jeho současní držitelé se ho (ve vidině stále rostoucího zisku) nechtějí zbavovat.
 

Momentáně tedy hodnota Bitcoinu letí vzhůru právě díky extrémní poptávce a velmi malé nabídce – současní „holders“ Bitcoiny prostě neprodávají. Stále se tak ještě může stát, že tato nová měna a její hodnota se jednoho dne může zcela zhroutit. Může, ale nemusí..
 

Zlato tak velké nárůsty zisku jako Bitcoin nenabízí. Na druhou stranu, investice do zlata je stále výrazně bezpečnější. Záleží tedy zejména na investorech. Pokud chtějí riskovat, vytěžit vysoký zisk a zároveň si mohou dovolit o své investice přijít, ideální je pro ně investovat do Bitcoinu. Pokud preferují zejména bezpečnost, uchování hodnoty a jistotu, že o své vložené peníze nepřijdou, je pro ně rozhodně lepší investovat do zlata.
 

P.S. dnešní – aktuální cena zlata na burze je v hodnotách 1.249 US dolaru, respektive 1.060 Euro za jednu trojskou unci.
 

Zdroj: Profihotovost, GoldPrice






Zpět na výpis článků