Čeká nás další zvyšování úrokových sazeb

Utažený trh práce, vysoká jádrová inflace, uvolněná fiskální politika i slabší kurz koruny tvoří společně faktory, které přimějí členy bankovní rady České národní banky, aby po zářijovém utažení o 75 bazických bodů na svém jednání příští týden opět rozhodovali mezi zvýšením hlavní sazby o 50 či 75 bazických bodů, uvedl viceguvernér Tomáš Nidetzký.
 

Nidetzký v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že ačkoli globální nákladové cenové šoky dříve či později odezní, domácí inflační tlaky si vyžádají ze strany ČNB ostřejší postup, takže úrokové sazby by mohly dosáhnout neutrální úrovně v rozmezí 2,5 % až 3,0 % už na prosincovém nebo únorovém měnovém zasedání.

To by znamenalo zvýšení hlavní dvoutýdenní repo sazby o dalších 100 až 150 bazických bodů ze současných 1,50 %. Na minulém měnovém zasedání 30.září bankovní rada rozhodla o překvapivě razantním utažení hlavní sazby o 75 bazických bodů, zatímco na předchozích dvou zasedáních v létě ji zvedla vždy o standardních 25 bazických bodů.

Nejistota a inflace jsou faktory které vždy zvedají cenu zlata, opačným směrem zapůsobí zdražení peněz způsobené vyššími sazbami ČNB. Pokud tedy ČNB naplní své plány budou se v ekonomickém prostředí potkávat faktory tlačící cenu zlata dvěma růzbými směry. Nejisté inflační prostředí bude pomáhat příštímu vývoji cen zlata, na druhou stranu nástroje ČNB - zvyšování úrokovlých sazeb, budou působit oroti růstu ceny. V aktuální makroekonomické situaci je velmi obtížné odhadnout který vliv se ukáže jako dominatní a kam se cena zlata bude pohybovat.

Aktuální výkupní ceny zlata ve výši okolo 710 -720 Kč/g jsou velmi vysoké, podobných hodnot dosahovaly na přelomu letošního dubna a května. Cena zlata od půlky září v klouzavém 10ti denním průměru vykazuje setrvalý růst, ceny vykup zlata praha oscilovaly v tomto období mezi 690 -720 Kč/g. Udrží cena zlata tento rostoucí trend? Nebo nás čeká sešup jaký jsme sledovali na přelomu května a června, kdy cena zlata klesla o 200 USD/ unci?

Odhadujeme že k výraznému poklesu ceny v nejbližší době nedojde. Zdá se totiž že světu ze bude dařit spíše hůře vlivem covidu, inflace, narušených obděratelských řetezců nebo třeba nedostatku zaměstnanců v klíčových odvětvích. Není před námi mnoho dobrých zpráv a očekávaní. V takovém prostředí vždy zlato plní svoji roli bezpečného přístavu pro investice. A když se nákup převáží nad prodejem cena zlata vždy roste.

zdroj CNB.cz kitco analyzy vykup zlata praha
zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz


 




Zpět na výpis článků