Cena akcií vs. cena zlata

Již několik let probíhá na finančních trzích pomalá sebevražda zvaná kvantitativní uvolňování. Co to vlastně je kvantitativní uvolňování a proč se děje? Jednou z nejcennějších komodit ve 21. století je poptávka. Vyrobit umí z nadsázkou každý, ale kdo to koupí? To je otázka, kterou si pokládá celý „vyspělý“ svět.

Když v určitém státě není poptávka, je tu další možnost, kterou je export do zahraničí. Vzhledem k tomu, že každý stát chce vydělat co nejvíc, záměrně oslabuje svoji měnu. Oslabování měny se děje prostřednictvím zvýšením nabídky dané měny. Protože jak známo, čeho je více, toho klesá cena. Pokud ale oslabují všechny státy, dochází pouze k hromadnému závodu ve znehodnocování. Centrální banky mají zakázáno přímo financovat vládu a tak tisknou peníze a za tyto nové papírky nakupují státní a jiné dluhopisy, ale pozor, prostřednictvím komerčních bank. Těmito novými penězi tak vytvářejí umělou poptávku po dluhopisech. Cena dluhopisů proto roste a výnosy klesají. Tohle nepřímé financování dále tedy vede ke snižování úrokových sazeb. Nízké úrokové sazby by měly stimulovat spotřebu Tyto nové peníze se v komerčních bankách kumulují a banky se ostýchají je půjčovat, což je pro ně více rizikové, takže je buď ukládají u centrální banky, nebo investují na finančních trzích, a to například do akcií.

To je ten důvod, proč navzdory slabému nebo žádnému růstu americké ekonomiky akciový index S&P500 dále stoupá k nebeským výšinám. Akciové indexy vždy více či méně kopírovaly skutečný stav reálné ekonomiky. To se však v posledních letech výrazně mění. Tohle samozřejmě není jediný důvod růstu cen akcií. Dalším z mnoha důvodů jsou již zmíněné nízké úrokové sazby dluhopisů a investoři tak hledají vyšší výnos, který na rozdíl od „bondů“ alespoň pokryje inflaci. To vše jedno s druhým činí z akcií a dluhopisů investici zralou na krach. Je jen otázkou času, jak dlouho se ještě bude dařit tento systém udržovat na kapačkách, než se celý finanční trh zhroutí jak domeček z karet. Nespekulujeme už o tom, zda se to stane, ale pouze kdy se tak stane. Z logiky věci – praskne-li nafouknutá akciová bublina, zákonitě vzroste cena zlata.

Zdroj : Stox.cz, Kurzy.cz





Zpět na výpis článků