Cena zlata dnes překonavá pětiměsíční maxima

Nárůst inflace v USA, meziročně o 6% nebo meziměsíčne o 1%, překvapil svojí výší všechny trhy. Tento nárůst je nejvyšší od roku 1990. Spolu s předpověděmi že se tato ohromující čísla podaří zredukovat nejdříve během první půlky roku 2022 se postaral o jeden z největších šoků na burzách za poslední dobu. Nikoho nepřekvapí že zlato zareagovalo razantním růstem. Opět se potvrdilo pravidlo že zlatu svědčí ekonomická nejistota. Na trzích okamžitě začalo nakupování zlata jako ochrany před inflací. Tato nákupní horečka během dne poslala cenu zlata nahoru o 40 USD/ unci.
Cena zlata poprvé prolomila hranici 1830 USD/ unci, což je hladina tzv rezistance, tedy ceny která brání komoditě v dalším růstu. Jejím proražením, tak jako se ta stalo aktuálně, dochází k otevření možností pro další prudký růst ceny zlata. Pokud bychom veřili analytikům tak po proražení této kritické cenové úrovně nic nebrání zlatu k růstu až nad 1900 USD/ unci. To by při přepočtu znamenalo výkupní cenu 770 Kč/g 14 kt pro český trh. Pro připomenutí - nejvyšší výkupní cenu v Čechách jsme registrovali v první vlně covidu ve výši 820 Kč/g 14 Kt.

Budoucnost zlata se zdá být pro příštích pár měsíců optimistická, očekávání růstu jsou pravděpodobnější než pokles ceny zlata. Pohyb ceny zlata směrem dolů by sice pro obchodníky se zlatem nebyl dobrou zprávou ale pro celý svět by byl signálem že se věci obrací k lepšímu. A dobrých zpráv je kolem nás skutečně poskrovnu.

Na aktuální vývoj reaguje vykup zlata praha navýšením výkupní ceny zlata na 735 Kč/g 14 Kt.

zdroj analýzy vykup zlata praha, kitco.com
data zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz




Zpět na výpis článků