Cena zlata je pod nebývalým tlakem a klesla na 3 měsíční minimum

Cena zlata klesá jako už dlouho ne, aktuálně se pohybuje blízko 3 měsíčním minimům. Dominantním důvodem jsou budoucí akce FEDu které lehce nastínil předseda na slyšení před americkým kongresem. Tón jeho prezentace před zákonodárci vsugeroval trhům obavy že můžeme čekat další zvyšování sazeb, které možná pan Powell oznámí po červencovém zasedání americké centrální banky. Trhy zareagovaly předvídatelně - začal výprodej zlata. Cena zlata klesla z úrovně 1970-1955 USD/ unci až k 1920-1930 USD/ unci. Pro výkupní ceny zlata v Čechách to znamená pokles z úrovně 790 -775 Kč/g 14 karátů až na 745-755 Kč/g 14 karátů.
Jsme svědky klasické situace kdy na burze došlo k proražení tzv supportu/ podpory ceny.
Co říkají definice supportu/podpory?
„Podpora je cenová úroveň, u níž se předpokládá, že poptávka je dostatečně silná, aby zabránila dalšímu poklesu ceny. Čím je cena nižší tím více se stává atraktivní pro další nákupy. V době, kdy cena dosáhne úrovně supportu poptávka překoná nabídku a zabrání poklesu ceny pod support. Tím je zajištěna relativní stabilita ceny.“
Problém nastane když cena prorazí hodnotu supportu. Tento pohyb ceny značí že výrazně převládá snaha zlato prodat, cena se dostává pod tlak a začíná padat a padat a padat.
Support, jedna ze základních hodnot každého obchodníka na burze funguje, aktuální sutiace na trhu se zlatem je nezpochybnitelným důkazem.
Na našem facebooku se můžete podívat na vysvětlení fenoménu supportu i s grafickým zobrazením na základě aktuálních cen zlata na burze.

zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz zdroj: goldprice.com a analyzy vykup zlata praha.

 




Zpět na výpis článků