Cena zlata je pod tlakem

Cena zlata je pod tlakem. Spouštěčem prodejního tlaku na zlato jsou výsledky nově vzniklých pracovních pozic v USA. / v květnu přibylo v USA cca 700 000 nových pozic v soukromém sektoru/. Tento indikátor je dle mínění analytiků v korelaci se zdravím ekonomiky a jejím budoucím růstem. Závislost růst ekonomiky vs pokles cen zlata je všeobecně známá a zkratkou můžeme tvrdit že hlavním důvodem tohoto růstu je významně pozitivní vývoj v boji s nákazou covid. Zatím se zdá že USA se již nacházejí ve výrazně stabilizované situaci, kdy všechny covid indiklátory vykazují dlouhodobé pozitivní trendy.
Cena zlata v květnu průběžně rostla / z 1470 USD/g až na 1560 USD/g /. Maxima cena zlata v tomto období dosáhla právě na konci měsíce, první tři dny června se cena zlata držela na úrovni květnových maxim. Včera, díky zmiňovanému reportu o nových pracovních místech, náhle výrazně klesla o 20 USD/g.
Náš výkup zlata Praha reagoval na tento vývoj jen malou úpravou ceny zlata. Z původních 708/g 14 kt jsme snížili cenu pouze o 5 Kč na výslednou hodnotu pro 4.6.2021 - 703 Kč/g 14 Kt.

zdroj: kitco.com reuters

zpracoval: jiri.bohuslav@profihotovost.cz




Zpět na výpis článků