Cena zlata již tři dny stoupá

Cena zlata již tři dny setrvale roste a drží se nad hladinou 1800USD/ unci což je hladina odporu. Všichni víme že proražení hladiny odporu na burzovních trzích znamená obvykle periodu růstu. Aktuálně se cena zlata pohybuje na úrovni 1825 USD/ unci, což představuje dvouměsíční maximum ceny zlata.
Co spustilo tento pro cenu zlata pozitivní vývoj? Klíčový byl čtvrtek 4.11. kdy americká centrální banka, evropská centrální banka a Bank of England vydaly svoje stanoviska k podpoře ekonomik. Všechny tři banky prakticky ve stejnou dobu změkčily svoje stanoviska ke zvyšování úrokových sazeb. Toto změkčení nastartovalo růst ceny zlata, opět se projevila známá propjenost - levnější peníze přináší vyšší cenu zlata.
Na českém trhu byl tento pozitivní vývoj bohužel utlumen naší centrální bankou, která v boji s inflací ohlásila další nárůst úrokových sazeb. Jednou z reakcí bylo významné posílení koruny, což mělo přímý negativní dopad na cenu zlata v Čechách. 
Cena zlata vystoupala o 50 USD/ unci, což je v průhěhu tří obchodních dnů velký nárůst. Cena zlata v korunách tento růst bohužel nesledovala, protože byl dolů tažena sílící korunou. / aktuálne 25,2 Kč/ Euro vs 25,55 Kč/ Euro na začátku růstu ceny zlata v dolarech/
Aktuálně se výkupní cena zlata pohybuje v rozmeni 710 -720 Kč/g 14 Kt.

zdroj Kitco, analyzy vykup zlata praha
zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz

 




Zpět na výpis článků