Cena zlata klesla včera na tříměsíční minima

Cena zlata klesla včera na nejnižší hodnotu za poslední tři měsíce. Důvodem byl přesun peněž ze zlata do akcií na všech trzích. Proč se staly pro tentokrát akcie zajímavější než zlato? Co je příčinou rekordní výše akciových burzovních indexů? Proč jsou dlouzí držitelé zlata pod velkým tlakem?

Důvodem je zvýšená ochota investorů k rizikovějším obchodům. Díky aktuálně příznivým geopolitickým a markoekonomickým zprávám investoři věrí že akcie začnou růst. Likvidují své pozice ve zlatě a převádějí likviditu do akcií. Cena zlata samozřejmě reaguje poklesem.

Co přináší tuto novou dynamiku? Především vývoj v jednáních USA Čína o obchodní válce. Prezentované výstupy říkají že obě strany ustoupí z části celních tarifů které na sebe vzájemně uvalily. Tato zpráva dává naději v oživení globální ekonomiky a dalšího růstu cen akcií. Je to dobrá zpráva pro podniky ale ne tak pro cenu zlata. Na vývoj tohoto typu cena zlata vždy reaguje poklesem. Na druhou stranu je nutno konstatovat že v průběhu obchodní války obě velmoci reportovaly velké posuny. Bohužel tyto hlášené posuny se zatím v reálném životě přiliš neprojevily. Je tedy třeba zachovat obezřetnost a vnímat zprávy tohoto typu v kontextu minulých prohlášení a jejich skutečných realizací.

Případ aktuálního poklesu ceny zlata jasně dokumentuje jak velká  je pro burzovní obchody síla slova. Jedna tisková konference naznačující posun v obchodní válce bez jakýchkoli jasných výstupů má moc zcela otočit dynamiku trhu a poslat cenu zlata směrem dolů.

zdroj Kitoco,com analýzy Profihotovost.
pro dotazy pište na jiri.bohuslav@profihotovot.cz




Zpět na výpis článků