Cena zlata letos stoupla o 15 %

V letošním roce cena zlata chvíli stoupala a následně opět chvíli klesala. Tento cyklický vývoj je poměrně obvyklý. Nicméně pokud se podíváme na aktuální cenu zlata, a tu porovnáme s cenou zlata na začátku roku zjistíme, že od počátku letošního roku zvýšilo zlato svoji hodnotu o + 15%. A to není málo.
 

Ve svém cyklickém vývoji obsahujícím periody růstu i poklesu tedy zlato letos dokázalo poměrně nenápadně zvýšit svoji hodnotu o 15 %. Zlatu k růstu pomohla hlavně nervozita a nejistota na trzích kvůli nejisté geopolitické situaci a také zvýšená poptávka po nákupu zlata zejména z Ruska, Číny, Indie.
 

Momentálně má zlato za sebou poměrně dlouhé období ztrát, kdy v podstatě denně něco ze své hodnoty ztratilo. Jak to tedy bude se zlatem a jeho hodnotou vypadat dále? Ve hře je totiž ještě americký FED, který údajně ještě letos v prosinci sáhne opět k navýšení úrokových sazeb na US dolar. To by ovšem znamenalo další krok k posílení US dolaru, jako rezervní měny a tím pádem i další krok k oslabení zlata.
 

Na druhou stranu, stále je zde poměrně velká nejistota ohledně dalšího vývoje světové ekonomiky, například ve světle současné eskalace napětí mezi USA a Severní Koreo. Pro zlato jsou tak tedy nadále otevřené obě cesty. Cena zlata může do konce roku klesnout, zrovna tak ale může ještě posílit.
 

Dnešní výkupní cena za každý jeden gram 14 kt zlata je 500.- Kč.
 

Zdroj: Patria Finamce, Bloomberg, Profihotovost




Zpět na výpis článků