Cena zlata narostla významně

Dobrá čísla o zaměstnanosti a lehký růst maloobchodních tržeb byly svě zásadní sady kurzotvorných dat publikované na začátku tohoto týdne. Cena zlata reagovala již dlouho nevídaným poskočením směrem vzhůru. Dostala se až k šestitýdením maximům, naposledy byla cena zlata v podobné výši na začátku června. Dnešní nárůstu ceny zlata z 1740 euro na 1765 euro přidává k výkupní ceně zlata 14 karátů přibližně 10 Kč, férová výkupní cena zlata 14 kt by neměla být nižší než 760 Kč/g.
Aktuální dobré zprávy z makroekonomiky mohou sugerovat dojem že USA se vyhnou recesi a že jejich ekonomika zvládne projít krizové pocovidové a válečné časy přistát měkce bez propadu do recese. Tento scénář by pomohl poptávce po všech komoditách díky rostoucí výrobě a v případě zlata by rostly i prodeje šperků. Rostou prodeje šperků, poroste adekvátně poptávka po zlatu na výrobu, čímž poroste i cena zlata na burze.
Technická analýza nám jasně ukazuje že hodnota podpory / cena pod kterou zlato nechce klesnou / je 1740 Euro a rezistence / hodnota ceny kterou zlato nemuže prorazit / je aktuálně 1770 Euro.  Ve světě výkupu zlata to značí že cena za výkup zlata 14 karátů by se měla pohybovat v rozmezí 750 - 770 Kč dokud na trh se zlatem nedorazí další důležité zprávy které významně změní nálady obchodníků a tím i ceny.
Optimismus vládne i na akciích vidíme opatrný růst všech klíčových indexů.




Zpět na výpis článků