Cena zlata nejprve dostala ránu a klesala, špatné zprávy ji pak opět poslaly vzhůru

Cena zlata má za sebou perný den. Nejprve včera v pozdě odpoledne prudce klesla vlivem zpráv z FEDu, které opět potvrdily plánované utažení šroubů v měnové policice americké centrální banky. FED sice zatím nikdy nespecifikoval kdy se jeho politika změní a přestane s "tiskem peněz", ovšem všichni analytici očekávají že na přelomu roku již začne stoupat cena peněz. Tato očekávání, jako obvykle, poslala cenu zlatu směrem dolů, kdy během několika hodin ztratila cena zlata 35 euro/ unci.
Trhy ovšem zajímal i vývoj v Číně, kde je realisticky ve hře největší krach od doby Lehman Brothers. Čínský developer Evergrande má problémy se splácením svých závazků. Není to jen tak obyčejná firma, je to absolutní gigant.Ještě řadu let po pádu Lehman Brothers se diskutovalo, zda měla být banka zachráněna státem. Dnes se podobně mluví o čínském developerovi Evergrande. Ten má velké problémy a čelí riziku, že nebude schopný splatit své obří dluhy. Ty údajně dosahují 305 mld. dolarů. To je pro představu zhruba třikrát větší suma než nesplacený dluh při bankrotu Argentiny v roce 2001 a zhruba polovina částky při bankrotu Lehman Brothers. Jinými slovy, jeden obří developer má v globální ekonomice váhu středně velkého státu a polovinu globálně významné banky.
Obavy z tohoto mega krachu dostaly do popředí úlohu zlata jako bezpečného přístavu pro investice. Vyplašení investoři se začali zbavovat akcií a své prostředky převedli do bezpčí zlata. Drahý kov na to zareagoval otočením trendu a začal opět růst a umazal část svých denních ztrát.
Výkup zlata praha ragoval drobnými úpravami cen kdy jsem v průběhu dne cenu měnili z 695 na 685 a poté na 690 / g 14 kt.

zdroj kitco reflex analyzy vykup zlata praha
zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz




Zpět na výpis článků