Cena zlata tento týden

Ne vždy se analytici a odborníci na trhu se zlatem ve svých odhadech trefí.
 

Příkladem nám může být třeba minulý obchodní týden. Téměř všichni analytici na Wall Street a nezávislí maloobchodní obchodníci se zlatem předpovídali, že cena zlata v uvedeném týdnu klesne. Ve skutečnosti cena zlata po celý týden, den po dni stoupala.
 

Tento čerstvý příklad názorně ukazuje, jak těžké ve skutečnosti je správně odhadnout, zda se bude cena zlata zvyšovat, či bude naopak klesat. Dlouhodobě se k odhadu vývoje ceny zlata používají v zásadě dva typy analýz. První jsou analýzy technické, kdy jsou vyhodnocována tvrdá čísla z trhu se zlatem, jako jsou denní objemy prodeje, průměrné ceny, výše poptávky, apod. Na základě těchto údajů, jejich mediánu, vývoje, trendů, apod. se odhaduje, jak se bude vyvíjet cena zlata.
 

Druhým typem analýz jsou analýzy fundamentální, které berou v potaz všemožné geopolitické události, trendy či aktuální události významně ovlivňující spotřební trhy. Takzvané fundamenty se daleko hůře predikují a ještě hůře se pak predikuje jejich vliv na cenu zlata.
 

Každopádně pro tento týden analytici i maloobchodní nezávislí obchodníci opět shodně odhadují, že cena zlata by měla stoupat. Tak uvidíme, jak se trefí tentokrát…
 

Zdroj: Kitco, Profihotovost




Zpět na výpis článků