Cena zlata ve světle změn ve vedení FEDu

V souvislosti s předem ohlášenou a plánovanou změnou v nejvyšším vedení FEDu, kdy by měl dosluhující Janet Yellenovou nahradit Jerome Powell navržený prezidentem Donaldem Trumpem se začíná stále více uvažovat o tom, jetli bude tato změna mít nějaký vliv na stávající cenu zlata.
 

Je pravděpodobné, že se změnou na nejvyšším postu FEDu se ale žádná revoluce nekoná, a že nový šéf bude nejspíše pokračovat v předem nastoleném kurzu. V praxi to znamená, že FED bude nadále postupovat s případným navyšováním úrokových sazeb velmi obezřetně. Z uvedeného plyne, že změna ve vedení FEDu by tedy výraznější vliv na cenu zlata mít neměla. Cena zlata se dnes pohybuje na částce 1.270 USD, respektive 1.014 Euro za trojskou unci.
 

Momentálně zlato zažívá poměrně výrazný propad, kdy za relativně krátkou dobu dokázalo ztratit na hodnotě téměř 100 US dolarů za unci. Přes tento momentální propad ale zlato za letošní rok stále ještě v ziskovém pásmu. Od nového roku zlato v součtu získalo na ceně o zhruba 10-11 %.
 

Další vývoj cena zlata do konce tohoto roku je nejistý a dá se těžko odhadovat. Nejpravděpodobnější scénář je ten, že hodnota zlata se do konce roku příliš nevychýlí ani jedním směrem – tedy příliš neklesne, ani příliš nezíská. Cena zlata se bude nejspíše s mírnými výkyvy pohybovat v současném pásmu.
 

Zdroj: Patria, Zlato cz, Kitco, Profihotovost




Zpět na výpis článků