Cena zlata zatím stagnuje

Růst ceny zlata, na který jsme byli letos zvyklí momentálně ztrácí dynamiku a cena zlata klesá.

Důvodem aktuálního poklesu ceny zlata je relativní zklidnění trhů a větší víra investorů k aktuálně silnějšímu dolaru a Euru. Dolar posiluje zejména díky očekávanému navýšení úrokových sazeb (červen) a Euro pak zejména díky očekávání výhry prounijního Macrona ve francouzských prezidentských volbách.

Co se týká odhadu, jakým způsobem se bude cena zlata vyvíjet tento týden, jsou odborníci a analytici rozděleni na dva téměř stejně silné tábory. Celkem 43 % oslovených analytiků Wall Street věří, že zlato tento týden posílí, většina však očekává spíše stagnaci, či mírný pokles ceny zlata. Také maloobchodní investoři jsou pro tento týden spíše skeptičtí, neboť v růst ceny zlata tento týden věří jen 48 %.

Aktuálně (dnes) se jedna trojská unce ryzího zlata obchoduje na burze na částkách 1.254 US dolaru, v přepočtu pak 1.148 Euro. Přes letošní, pro zlato relativně příznivý vývoj a nárůst ceny, se zlatu letos zatím nepodařilo atakovat a překonat hranici 1.300 US dolaru za unci. Pro tento obchodní týden tedy trhy očekávají spíše stagnaci, či mírný propad ceny zlata.

Zdroj: Kitco, Goldprice, Profihotovost 




Zpět na výpis článků