Cenu zlata čeká výrazná změna

Cena zlata na burze poslední týden i dnes kolísá mezi $1788/oz a $1835/oz a čeká na katalyzátor který pošle cenu zlata buď směrem vzhůru nebo který podpoří hluboký propad. Z analýz je evidentní že objem obchodů se zlatem klesá v očekávání jakým směrem se cena zlata vydá. Toto je typciká situace, kdy jeden impulz spustí explozivní změnu ceny ať směrem vzhůru nebo naopak.

 Impuzem pro změnu ceny je tento týden jednoznačně blížící se meeting FEDu a především následná tisková konference. Již ve středu 28.7. ohlásí hlava FEDu Powell jak FED přistoupí ke stanovování úroků a tedy ceny peněz.

Všichni investoři znají závislost mezi rostoucími úroky a klesající cenou zlata. Proto všichnive napjatě očekávají tyto klíčové zprávy z úst hlavy FEDu. Dlouhodobé předpoklady trhu stojí na obavě z rostoucích úroků, kdy je potřeba ekonomiky států vrátit do reálných mantinelů rozbitých gigantickými podporami v rámci boje s covidem.

Je možné že pan Powell tuto oblast ve své řeči zcela vynechá. Pokud ano, je to dle názorů anlytiků náznak že cena peněz neporoste, což by podpořilo další růst ceny zlata.

ceny pro výku zlata jsme v minulém týdnu, zcela v souladu s výše uvedeným drželi v rozmezí 700 - 705 Kč/g 14 kt
ceny pro výkup investičního zlata oscilovaly v rozmezí 1230 - 1240 Kč/g 24 kt

zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz
zdroj: kitco, reuters, analýzy vykup-zlata-praha.cz

 




Zpět na výpis článků