Česká národní banka nakupuje ve velkém zlato

Po nástupu nového šéfa ČNB změnila banka totálně stategii směrem k nákupu a prodeji investičníh zlata. Před nástupem pama Michla výrazně převládala snaha o prodej žlutého kovu. Od počátku roku banka již nakoupila cca 4,5 tuny zlata, čímž zásoby stouply přibližně na 16,5 tuny. Cílem je mít zásoby na úrovni zhruba 100 tun zlata. Banka přikupuje zlato tempem cca 30 kg denně. Pro běžného smrtelníka nepředstavitelné množství zlata. V aktuálních cenách jde o denní útratu cca 42 mio korun. Dovede si někdo představit nakoupit denně zlata za 40 miliónů? Těžká přestava pro všechny kromě bankéřů v ČNB. Nesmíme nikdy zapomenout že ČNB je doslova továrna na peníze. Jakýkoli objem prostředků si centrální bankéř vygeneruje jedním zmačknutím klávesnice na PC. To se to pak nakupuje!!!!!!
Přirozeně není žádné pochyby že zlato patří do každého porfolia, tedy i do ČNB. Laik řekne ano, kupujte zlato je janým bezpečným přístavem pro jakoukoli měnu. OK, to je naprosto pochopitelné.
Ale proč se naše centrální banka rozhodla k navyšování zlatých rezerv právě v této části roku? Proč nevídané nákupy probíhají právě teď?
Tohle je otázka za milion!!! Zákloadní investiční poučka praví - kupuj když je to dole, ne na historických maximech!!!!! A právě tak se chová naše centrální banka. Investuje do zlata právě v dobách kdy je jeho cena dlouhodobě blízko historickým maximům.
Jako lalik mohu jen konstatovat že mohu jen doufat že naši centrální bankéři jistě vědí co a proč dělají a že konají výhradně směrem k maximálnímu užitku České republiky.




Zpět na výpis článků