Další velká banka padá, trh se zlatem téměř nereague

Otřesy na bankovním trhu vždy znamenaly pro zlato dobrou zprávu. Vždy když se něco děje s bankami opatrní investoři prchají k bezpečnému zlatu a oproti klesajícím akciím bank se zabezpečí nákupem zlata. To reaguje klasicky - růstem ceny.
V pátek vyšlo najevo že v USA upadla do problémů další velká banka, First Republic Bank, čtrnáctá největší banka z TOP 30 amerických bank. Jedině díky tomu že její toxická aktiva a akcie byly zachráněny intervencí JPMorgan nedošlo k totální panice.
Zlato reagovalo krátkým růstem ceny, poté se vratilo k normálním úrovním a cena zůstávala víceméně stabilní.
Vidíme šokující úkaz - pád ohromné banky již trhy nevyplaší tak jako dřív. Důkazem je klid na trhu se zlatem. Nedošlo k panickým výprodejům bankovníhg sektoru.
Co nám to říká o světě okolo nás? Nejistota, nemožnost předvídat další vývoj, nestabilita dříve neochvějně pevných institucí? Tito úhlavní nepřátelé každého investora jsou s námi víc a víc. Zvykáme si na ně. Ano, náš svět se hned tak nepřiblíží stavu v jakém byl před Covidem a válkou. A nám zbývá jediné - naučit se v tomto novém světě žít.
Cena zlata by dříve letěla do oblak, teď si všichni zvykají na totální nejistotu. Cena zlata proto nezaznamenala významnější nárůst.

zdroj kitco.com analyzy vykup zlata praha.cz 




Zpět na výpis článků