Díky rozkazům prezidenta USA cena zlata roste na maxima

Dnes dosáhlo zlato na své čtyřměsíční maxium. Po pozvolném poklesu ceny v posledním čtvrtletí přinesl start obchodování v novém roce výrazný nárůst ceny. Když cena zlata roste většinou jsou ve světě tlaky které znejisťují investory a ti přesouvají své zdroje do bezpečného přístavu všech investorů - do zlata.
Ano i tento, tentokrát pozitivní výkyv ceny, způsobila Amerika a její geopolitika. Z rozkazu prezidenta Trumpa byl při raketovém útoku na letiště v Bagdádu v noci zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Sulejmání. Je jasné že tato akce přilila olej do již horoucího kotle politické nejistoty v regionu. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v reakci na to prohlásil, že původce útoku čeká tvrdá odveta. USA vyzvaly k evakuaci amerických občanů z Iráku.
Obavy z eskalace vyvolaly reakci na trhu se zlatem. Zlato, bezpečný přístav pro investorovy peníze, narostlo do výšin. Oproti cenám před Vánoci narostla cena zlata o 60USD/unci, což představuje cca 6ti procentní růst, nevyšší nárůst během 24 hodin od září kdy cena zlata šplhala na historická maxima.
Náš vykup zlata praha na tento vývoj samozřejmě reaguje úpravou ceny zlata na 633 Kč/ gram.
zdroj: Kitco, Denik N, analýzy vykup-zlata-praha.cz, zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz
 




Zpět na výpis článků