Dnešek byl pro cenu zlata hodně kritický

Celý minulý týden všichni analytici sázeli na růst ceny zlata až k velkým výškám, na úroveň 1900 Euro/unci. Trh po celý týden rostl, nic nenasvědčovalo že by mohla přijít změna. Samozřejmě že přišla, překvapila všechny. Stačilo jedno prohlášeni amerického prezidenta Bidena a na trhu se zlatem nastaly okamžitě velké změny.

Zlato ztratilo 60 Euro/unci ze své páteční hodnoty a klesající trend se zatím nezměnil.

Dnešní situace je typickým příkladem jak moc  je investování na burze a předpovídání trendů vývoje věštěním z křisťálové koule. Nikdo nikdy nemůže předpovědět kdy a co nám sdělí americký prezident. Nikdo nikdy nemůže předem vědět čeho se jeho prohlášení může týkat.

Co tedy pravil President Biden? Stačilo aby oznámil světu že budoucím šéfem FEDu opět jmeuje Jerome Powella. A mr Powell již začal s omezováním podpory ekonomiky, utlumováním tištění dolarů na pomoc ekonomice. Výsledkem jeho snah bude posílení dolaru. Dolar posílil již po konferenci pana presidenta. Co zmanemá posilující dolar ví každý invetor do zlata. Silný dolar = slabé zlato. A tento vztah se opět plně potvrdil i dnes. 

Opět si můžeme demonstrovat že stačí pár slov pronesených významným opinion makerem a burzy reagují téměř okamžitě.

Uvidíme jestli se pokles ceny zlata zastaví a nasměruje se opět směrem vzhůru. Není důvod aby ne, protože hlavní nosiče růstu ceny jsou pořád platné / ceny energii, nedostateky v dodavatelkých řetězcích, rostoucí inflace, přehřátý trh prace atd/

zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz
zdroj the goldforecast.com



 

Gold prices fell sharply following an announcement by President Biden to nominate Chairman Jerome Powell to continue to be at the helm of the Federal Reserve for the next four years. This had a cascading effect on multiple markets that resulted in gold prices losing over 2 ½% in value today. As of 5 PM EST gold futures basis, the most active December 2021 contract is down $47 and fixed at $1804.60. The current price is only two dollars above today’s low which came in at $1802.48.

This news also resulted in extreme dollar strength and a sharp rise in the yields of U.S. debt instruments. A combination of dollar strength and higher yields were the primary force moving gold lower. In a statement, the president said that “I have full confidence after their trial by fire over the last 20 months that Chair Powell and Dr. Brainard will provide the strong leadership our country needs.”


 




Zpět na výpis článků