Dojdou zemi zásoby zlata?

Zásoby zlata v zemské kůře nejsou nekonečné a je zcela jasné že jednoho dne budou vyčerpány. Celosvětová poptávka po zlatě dosáhla loni svého desetiletého maxima přičemž dodávky nového zlata zůstaly beze změn. To jasně tvoří nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou. Odborníci odhadují že okolo roku 2050 bude těžké nacházet nová ložiska zlata a nasycovat potřeby všech odvětví závislých na zlatě.
Co by to mohlo znamenat? Cena zlata by začala růst a rostla by zřejmě dlouho než by se ustálila nabídka s poptávkou.
Průmyslová odvětví navázaná na zlato by se dostala do problémů.
Svět by se musel snažit nahradit zlato něčím jiným, to by mělo také zničující dopad na průmysl potřebující zlato.
Nutno dodat že všechny odhady budoucího vývoje stojí na aktuálních možnostech těžby nebo recyklace zlata. Svět pádí a vyvíjí se rychle jako nikdy v minulosti. Je proto velice pravděpodobné že budou objeveny nové, dosud neznáme, metody těžby, zpracování nebo recyklace zlata. Pokud dojde k převratným objevům, cena zlata zapláče, zvýší se dostupnost a tím zaručeně klesne cena.
V co tedy doufat? Zvolili byste raději svět se zásobu zlata na hraně, nebo byste raději uvítali převratné objevy které cenu zlata pošlou dolů?
Nikdo nemůže vědět jak kdy a kam svět zlat zamíří. Naší šancí je, jako ve všech oblastech života, snažit se držet prsty na tepu doby, hledat informace a být připraven na změny které jednoznačně blízká budoucnost přinese všem, nejen obchodníkům se zlatem.




Zpět na výpis článků