FED zvýší úrokoví sazby, co na to zlato?

Podle četných zpráv se americký FED chystá ještě v březnu navýšit úrokové sazby na dolar. Posílením americké měny by tak mělo dojít k oslabení pozice zlata a snížení jeho ceny.

Americký FED své odhodlání zvyšovat úrokové sazby na dolar ostatně několikrát anoncoval a zdá se, že je letos připraven sazby zvýšit hned několikrát a to do doby, dokud se „něco nepokazí“. Panuje totiž poměrně silná nervozita na trzích a to zejména z důvodu relativně silně přehřátých cen akcií a také z důvodu politické nejistoty v rámci Evropské Unie.

Právě zmíněná nejistota a nervozita na trzích je ovšem důvod, proč možná na snížení ceny zlata i přes navyšování úrokových sazeb nakonec nedojde. Zlato by naopak podle některých bank (např. Bank of America) mělo své pozice posilovat. Právě zmíněná banka například očekává, že cena zlata by se letos mohla vyšplhat až na hodnotu 1 400 USD za trojskou unci.

Dnes je cena jedné trojské unce ryzího zlata na úrovni 1 201 USD. Jak se bude cena zlata vyvíjet dále ukáže další vývoj zejména v Evropě, kterou letos čeká série důležitých politických rozhodnutí a voleb.

Zdroj: Zlato.cz, Profihotovost 





Zpět na výpis článků