Leden 2017 byl pro zlato úspěšný

Letošní leden byl pro zlato měsícem úspěšným. Zlato do jisté míry těžilo z nervozity na trzích, která stále ještě pokračuje po inauguraci Donalda Trumpa americkým prezidentem. V lednu se cena zlata dokázala vyhoupnout dokonce až nad 1.200 USD za trojskou unci.

Po pro zlato náročném konci minulého roku, kdy v posledním kvartále zlato v podstatě permanentně ztrácelo, se tak zdá, že zlatu by mohlo opět svítat na lepší časy. V průběhu letošního ledna tak zlato zdražilo o cca 4,5 procenta a to není špatný výsledek. Zvyšování ceny zlata je o to zajímavější, že se očekává navýšení úrokových sazeb na US dolar od FEDu a to obvykle zlatu příliš dobře nedělá …

Něco se tedy na trzích děje… přes všechen hlásaný optimismus a dobré číselné ukazatele, investoři zůstávají stále nejistí a část svých investic chtějí uchovávat právě ve zlatě.

WGC – Světová rada pro zlato odhaduje, že po roce 2016, který byl pro zlato velmi úspěšný, bude i rok letošní znamenat pro zlato další růst. Zlato by se podle některých odhadů mělo letos dostat k ceně až 1.300 USD za unci. Cenu zlata by letos měly pomoci vytáhnout zejména dva faktory: trvající nejistota a nedůvěra na finančních trzích spojená s politickými turbulencemi a dále pak zvýšená poptávka po fyzickém zlatě zejména na asijských trzích.

Zdroj: Bloomberg, Profihotovost 





Zpět na výpis článků