Miliardář Soros varuje před krizí.

Situace na globálních trzích připomíná rok 2008. Podle miliardáře George Sorose stojí globální finanční trhy před krizí a investoři by měli být velmi opatrní. Současná situace mu v lecčems připomíná rok 2008. Sorose, který o situaci mluvil na ekonomickém fóru na Srí Lance, citovala agentura Bloomberg. Finančník uvedl, že problémy jsou spojené s vývojem v Číně, druhé největší světové ekonomice. Ta bojuje o udržení hospodářského růstu a byla nucena devalvovat svoji měnu. Pro rozvojový svět bude podle Sorose také výzvou návrat ke kladným úrokovým sazbám.

Propad světových finančních trhů


Světové finanční trhy začaly v prvním týdnu roku propadem. Oslabení čínské měny a poklesy čínských akcií zvýšily obavy investorů o tamní hospodářský růst. Světové akciové trhy letos podle dat agentury Bloomberg ztratily do středy 2,5 bilionu dolarů a ztráty se prohloubily i ve čtvrtek, kdy čínské burzy zastavily už podruhé obchodování.
"Čína má obrovský problém s přenastavením svého hospodářství," řekl Soros. "Řekl bych, že to nabývá rozměry krize. Když se podívám na finanční trhy, jsou tady vážné výzvy, které mi připomínají krizi, kterou jsme měli v roce 2008."

Zdroj : Hospodářské Noviny 





Zpět na výpis článků