Největší pokles ceny zlata v průběhu dvou dnů

Největší krátkodobý propad v ceně zlata / -5% / zaznamenaly trhy dnes ráno při obchodování na burzách v Asii. Co bylo spouštěčem takto drastického poklesu ceny zlata? Jako obvykle cenu ovlivnily makroekonomické indikátory prezentované v USA. V pátek reportovaný vývoj vzniku nových pracovních pozic zasadil ceně zlata velkou ránu. O 100 000 narostl počet nově vzniklých pracovních pozic, zatímco nezaměstnanost klesla z 5,9% na 5,4%. Tyto indikátory vnímají trhy jako signál o rychle se zlepšujícím stavu ekonomiky. A lepší ekonomika jednoznačně znamená tlak na americkou centrální banku aby utáhla kohouty pumpující do ekonomiky peníze. Analytici se obávají že na blížícím se meetingu centrálních bankéřů bude rozhodnuto o zvýšení úrokových sazeb a o zpomalení procesu nákupu vládních obligací. Tyto dva nástroje měnové politky zvyšují cenu peněz a tím dostávají cenu zlata pod tlak. Investoři díky obavám z tohoto vývoje zahájili velký výprodej zlata, čímž samozřejmě rychle poklesla jeho burzovní cena. V průběhu dnešního dopoledne došlo k zastavení poklesu ceny zlata, nicméně cena je aktuálně velmi nízko oproti minulému týdnu.
Náš výkup zlata praha musel na tento vývoj reagovat snížením výkupní ceny zlata 14 kt na 680 Kč/gram kdy ještě v pátek byla naše výkupní cena zlata na úrovni 698 Kč/g.
Stejně tak jsme byli nuceni upravit cenu pro výkup investičního zlata a to na 1180 Kč / g 24 kt z původních 1205 Kč/g z pátku.

zdroj: kitco.com, bloomberg.com reuters.com a anlýzy vykup zlata praha.cz
zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz




Zpět na výpis článků