OPtimistický výhled pro zlato, první půlka přísího roku

Zlato zažívá období růstu, cena pro výkup zlata již relativně dlouho neklesla pod 800 K/g. I dlouhodobější výhled pro cenu zůstává optimistický. Všichni už víme že optimismus s cenou zlata znamená pesimismus s výhledem světa. Opět musím opakovat - čím hůř se má svět, tím lépe se vede zlatu. Co nám tedy říká fakt že analytici očekávají v první polovině příštího roku růst do ATH / all time high - historické maximum / na úrovni 2100 USD/ unci. Tato cena by odpovídala výkupní ceně okolo 900Kč/g 14 kt.
Co vede analytiky k těmto předpovědím? Nikdo nečeká že válka na Ukrajině a konfilkt v Gaze budou za námi. Proto bude silně aktuální role zlata jako bezpečného přístavu v době nejistot. Hrozba recese v USA se stává velmi reálnou, také akce FEDu k udržení inflačního cíle také podpoří růst ceny zlata.
Přidejme k těmto základním faktům ještě nákupní apetit centrálních bank. Nákupy v řádech tun musí zákonitě hýbat s cenou směrem vzhůru.
Války, FED, recese nebo nákupy centrálních bank jsou hlavními hybateli na jejichž základě zůstává výhled pro zlato na příští rok pozitivní.
Je samozřejmě jasné že pro svět by bylo lepší kdybychom čekali pokles ceny, to by značilo optimističtější výhled pro svět.
zdro kitco, cnbc, analýzy profihotovost.cz
zpracoval Jiri Bohuslav




Zpět na výpis článků