Předvídat směr pohybu ceny zlata je aktuálně velmi obtížné

V prubehu dneška lze očekávat kolísání ceny zlata na úrovni 1520- 1530 Euro/ unci. Rostoucí ceny energií a velké obavy z inflace mohou cenu zlata dostat až k 1550 Euro/unci. To by znamenalo výkupní cenu za 14 kt okolo 715 Kč. Musíme ovšem čekat jak budou trhy reagovat na nejnovnější informace z ekonomiky.

Dalším potenciálním zdrojem vzestupu ceny zlata je krize gigantického developera z Číny, Evergrande, kdy bylo oznámeno že opět ze strany firmy nedošlo k úhradě gigantických úroků. Tato situace zasívá velkou nejistotu napříč celým světem. A jak už všichni dobře víme - globální nejistota je balzám pro obchodníky se zlatem. V těžkých nejistých časech se zlato vždy chápe své funkce bezpečného přístavu pro peníze. Investoři parkují své peníze do zlata, nakupují a vždy v tété situaci vyženou cenu zlata vzhůru.

Opačným směrem tlačí na cenu zlata kryptoměny. Poté co někteří regulátoři v některých zemích potvrdili že obchodování s bitcoinem nebudou dále regulovat, cena bitcoinu začala růst do nebe. Od září vykazuje bitcoin setrvalý růst a aktuaálně se obchoduje na úrovni 57 000 USD. Co udělá investor? Vidí medvědí trh, na rozdíl od zlata bitcoin setrvale roste, alespoň za poslední dva týdny. Bere prostředky investované do zlata, opuští pozice v zlatě a nakoupí bitcoin. Jak zareaguje cena zlata? Samozřejmě poklesem!!!!

Trh se zlatem je aktuálně pod vlivem různých tlaků které se navzájem vyrušují. Je tedy velmi obtížné odhadovat kam se cena zlata pohne.

zdroj reuters, kitco, anaýzy vykup zlata praha.cz
zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz


 

 






Zpět na výpis článků