Proč se ČNB zbavila zlata?

Jeden ze členů ČNB mluví o zlatě jako o něčem, co má spíše již jen jakousi symbolickou hodnotu. Zlato označuje jako jakýsi talisman starých časů. Lidé podle něho lpí na zlatě spíše z nostalgie, než z rozumu. Zlato dnes již nepodkládá hodnotu tištěných peněz / měny. Chyba ale není ve zlatě. Důvodem je prostě to, že zlata je jen omezené množství, zatímco peněz se tiskne neomezeně moc a v podstatě dle potřeby. Roztočí se rotačky a tisknou se tuny bankovek, v podstatě jen v hodnotě tištěného papíru.
 

Pravdou je, že některé banky skutečně své zlaté rezervy eliminovali na minima, ale zrovna tak je pravdou, že ty skutečně velké a významné státní banky (USA, Německo, Francie, Rusko, Čína, Holandsko, apod) své zlaté rezervy nadále drží a případně i zvyšují.
 

Důvod je jediný – zlato je a stále bude vnímáno, jako bezpečný způsob, jak uložit své investice pro časy těžké, tedy časy ekonomických recesí či dokonce krizí. Ty „osvícenější“ banky myslící na to, že současný ekonomický boom nebude trvat věčně, prostě jen část svých aktiv ukládají do sice úroky negenerujícího, ale bezpečného zlata. V dobách krizí totiž obvykle jako první začnou svoji hodnotu ztrácet právě bankovky tištěné na rotačkách v neuvěřitelných kvantech. Zlato odolá. Jeho hodnota naopak vždy začíná růst.
 

Takže to, zda byl krok naší centrální banky s výprodejem držených zlatých rezerv chytrý, či naopak hloupý, ukáže až další velká ekonomická krize. Není přitom vůbec sporu o tom, jestli ekonomická krize nastane, otázkou je spíše to, za jak dlouho k ní dojde.
 

V těch „zlých“ dobách totiž bude vždy ten, kdo zlato má v jasné výhodě oproti tomu, kdo jej kdysi levně prodal a nemá nic.
 

Zdroj: Zlato.cz, Profihotovost






Zpět na výpis článků