Putin je pořád klíčovým hybatelem s cenou zlata

Pondělí 11.4

Válka na Ukrajině převrátila finanční trhy vzhůru nohama díky naprosto nebývalé nejistotě a ohromné volatilitě. Současně ještě více narušila globální dodavatelské řetězce, zvedla ceny všech komodit a podpořila prudký růst inflace. Pro zlato jsou toto dobré zprávy, cena zlata vykazovala rostoucí tendence za celé první čtvrtletí.

Na druhou stranu se zdá že trhy již v cenách absorbovaly hrůzné zprávy z války a ta již maximum svého vlivu na cenu zlata uplatnila a cena zlata pravděpodobně dosáhla na svá roční maxima. Válka se ovšem musí udržet v aktuálních hranicích a nemůže se dostat za hranice EU. Pokud by k tomu došlo cena zlata vyletí do oblak.

Cena zlata se tedy může vydat oběma směry, opět hlavní roli hraje válečný zločinec Putin. Další eskalace konfliktu plus rostoucí inflace by hnaly cenu zlata do nevídaných výšek. Tento scénář si nikdo nepřeje a celý svět kromě imperiálního Ruska doufá že k němu nedojde. Opět platí známé univerzální pravidlo – zlé časy pro svět výborná doba pro cenu zlata.

Nebo cena zlata začne klesat, což si musí přát i obchodníci se zlatem, protože by to bylo znamením že válka končí, inflace je na ústupu a že centrální banky nemusí utahovat měnovou politiku zvyšováním úroků.

Je jasné že hlavním hybatelem s cenou zlata pořád zůstávají Putinovy akce a plány, což je bohužel nezvratný fakt s kterým je nutno se smířit.

Úroveň ceny okolo 1900 USD/unci se jeví jako hranice podpory pod kterou cena zlata ani v průběhu druhého čtvrtletí neklesne.

Úterý 12.4.2022

Cena zlata se vyšplhala k novým maximům, blizoučko k historickým výškám, na úroveň 1975 USD/ unci po oznámení výše inflace v USA. Ta dosáhla meziročně na 8,5%, což je nejvyšší číslo za poslední 4 dekády. I pro ostřílené analytiky bylo toto číslo šokem, maximální předpokládaný výsledek byl 7,9%.

Jádrová inflace, tedy pohyb cen klíčových komodit jako jsou jídlo a energie se pohybovala na úrovni 6,5%. Ovšem meziroční růst cen pohonných hmot a ubytování o 18.3% byl hlavním zdrojem celkových nárůstů.

Okamžitě po oznámení těchto zdrcujících čísel cena zlata vyskočila na již zmiňovanou hodnotu okolo 1975 USD.

Opět je nezbytné připomenout že hlavním zdrojem růstu cen benzínu a nafty je Putin a válka na Ukrajině. I zde, na poli inflace, je hlavním hybatelem tento válečný zločinec.

zdroj: kitco.com goldprice.org
zpracoval: jiri.bohuslav@profihotovost.cz






Zpět na výpis článků