Putinová válka a obavy z ní přebíjí všechny významné kurzotvorné události

V průběhu února centrální banka Uzbekistánu prodala ze svých rezerv 22 tun zlata. Pro běžného smrtelníka není možné přestavit si takové množství zlatého kovu. Je to například jeden běžný kamion plný zlata, nebo 22 palet zcela naplněných zlatem. Hodnota takového množství kovu je v dnešních cenách přibližne 30 000 000 000, krátce 30 miliard Kč. V běžných dobách by taková událost na trhu se zlatem znamena velký pohyb ceny. Kam by šla cena zlata v tomto případě? Samozřejmě dolů, velká nabídka znamená vždy pokles poptávkové ceny. V normálních časech by se grafy s cenou zlata na čas zlomily směrem dolů, dokud by je opačné obchody / nákupy / neotočily směrem vzhůru.

Bohužel nežijeme v normálních časech. V průběhu února rozhodně vývoj ceny zlata neodpovídal této významné udaálosti. Jak bylo řečeno - v normálních časech by trh reagoval a cena by bezpodmínečně klesla.

Do hry o cenu zlata vstoupil hlavní cenotvůrce - válečný zločinec Putin. Jím vedená agrese byla již v průběhu února na spadnutí, začla 24.2. A všechny trhy, zlato není vyjímkou, regavaly na zprávy o přípravě tohoto barbarského aktu. Proto vývoj ceny zlata vůbec nereagoval na výprodej ze strany centrální banky, proto šla cena zlata kontinuálně směrem vzhůru směrem k maximům. Bezpečný přístav pro investice, jedna z rolí zlata, zafungoval. Hlad pro bezpečném uložení peněz ve válečných časech překonal všechny jiné údálosti které by normálně hýbaly cenou zlata oběma směry.

Opět dodáváme základní poučení - v dnešní době neexistuje jistota. Vše ovlivňují zprávy z bojů. Toto jsou hlavní cenotvorné události. Toto jsou naprosto nepředvídatelné věci, které hýbají s cenou zlata. Proto je prakticky nemožné kvalifikovaně předpovědět kam se cena zlata vydá. Lze spíše věřit pohybu nahoru, protože válka zatím nenese dobré zprávy. Z druhé strany jakákoli dobrá zpráva o jednáních pošle cenu zlata směrm dolů. Jsme hladoví po dobrých zprávách z války, čímž vlastně přejeme zlatu ztrátu ceny.

!!!!!!!Sláva Ukrajině!!!!!!!!

zpracoval: jiri.bohuslav@profihotovost.cz
zdroj kitco.com bloomberg.com analyzy vykup zlata praha.cz




 




Zpět na výpis článků