Ruská banka skupuje zlato

V současné době je to právě ruská národní banka, která nejrychleji a nejvíce shromažďuje do svých devizových rezerv zlato. Podle údajů MMF přidala ruská národní banka do svých rezerv za poslední dva roky více než 200 tun zlata. Zdá se, že letos by to mohlo být podobně jako za poslední dva roky.
 

Proč se ruská národní banka tak hojně zásobuje zlatem? Důvodů je jistě více. Prvním z nich je ten, že ruský, ale i velké asijské trhy se zlatem zásobí již delší dobu. Dalším důvodem může být fakt, že Rusko chce být méně závislé na obchodování v US dolarech a velké komoditní obchody (ropa, plyn, apod) chce realizovat v čínských juanech směnitelných právě za zlato.
 

V současné době drží ruská národní banka údajně 1779 tun zlata a téno objem ji tak řadí na celkově šesté místo na světě mezi centrálními bankami. Chuť na zlato roste obecně v celém asijském kontinentu, kde zejména v Číně a Indii, což jsou dva rostoucí a zároveň nejlidnatější trhy. Na těchto velkých trzích roste poptávka po fyzickém zlatu a to jak po zlatých špercích, tak i po zlatu investičním.
 

Navíc se zdá, že zájem o zlato bude do budoucna spíše růst. Naproti tomu, celkový světový objem těžby zlata bude dlouhodobě spíše klesat, protože stávající ložiska jsou již téměř vytěžena a nových je stále méně.
 

Z tohoto jednoduchého pohledu by tedy mělo zlato v dlouhodobé perspektivě spíše na hodnotě získávat, než ztrácet. Dnes se na burze obchoduje jedna trojská unce za 1.275 USD.
 

Zdroj: Zlato.cz, Goldprice, Profihotovost






Zpět na výpis článků