Růst napětí vyvolaný útokem USA na Iran podporuje růst ceny zlata


Cena zlata vzrostla na maximalní hodnotu od roku 2013 díky silně rostoucímu napětí na dálném východě a rozhodně ukázala další prostor pro růst. Cena zlata se přiblížila magické hranici 1600 USD/unci, jejiž očekávané proražení pravděpodbně způsobí další, ještě výraznější růst. Tento vývoj slovně opět posílil Donald Trump který potvrdil že je kdykoli připraven tvrdě zasáhnout proti Iranu v případě ohrožení jakéhokoli amerického cíle.

Opět se projevilo jak extrémně moc je globální obchodování závislé na politicích a jejich rozhodování. 

 

Gold jumps to highest level in more than six years on Mideast tensions

Jak je vidět na přiloženém grafu zlato se krátce  dostalo az na 1588 USD v průběhu pondělka, nejvyšší úroveň od dubna 2013. Analytici opět uvádějí že bájných 1600 USD/unci může být prolomeno velmi brzy, pokud policicko válečné tlaky setrvají.

Analytici z JPM předpovídají že cena zlata dále poroste až k 1650 a upozorňují že případný propad směrem dolů pod 1530 by mohl spustit rychlý výprodej.

Ceny zlata se aktuálně opírají o největší roční nárůst od roku 2010, který byl zejména způsoben obchodní válkou USA Čína, politikou levných peněz prosazovanou centrálními bankami a tenzemi na arabském poloostrově.

Zdroj: kitco.com, Bloomberg, Patria finance, analyzy vykup-zlata-praha. zpracoval Jiri.Bohuslav@profihotovost.cz






Zpět na výpis článků