Světová poptávka po zlatě klesá

Podle odhadů WGC se bude celková letošní kumulovaná poptávka po zlatě pohybovat někde kolem 4000 tun, což je ve finálním součtu zhruba o 340 tun méně než loni. Tahounem zájmu o zlato stále zůstávají zejména asijské trhy, i když kupříkladu třeba v Indii se v poslední době zájem o zlato (zejména zlaté šperky) také mírně snižuje.
 

Zatímco nákupy zlata u zpracovatelského – tedy klenotnického sektoru se meziročně mírně snižují, nákupy centrálních bank se naopak spíše zvyšují. Z dlouhodobého hlediska (v horizontu více let) je ale téměř jisté, že cena zlata bude spíše stoupat, než klesat. Důvodů, proč do budoucna zlatu věřit, je zkrátka stále více, nežli důvodů, proč mu nedůvěřovat.
 

Co se týká nejbližší budoucnosti, konkrétně tedy tohoto obchodního týdne, experti jsou optimističtí. V pravidelném týdenním odhadu vývoje ceny, pořádaném společností Kitko se velká většina analytiků z Wall Street (konkrétně 86%) domnívá, že cena zlata poroste. Co se týká nezávislých a menších investorů, i tam si většina (64%) myslí, že cena zlata v tomto týdnu spíše stoupne.
 

Dnes se jedna trojská unce ryzího zlata obchoduje na burze za částku 1.277 US dolarů, respektive 1.096 Euro
 

Výkupní cena za 1 každý jeden gram 14 kt zlata je na našich pobočkách dnes 505 Kč , za každý jeden gram 18 kt zlata pak dokonce 647 Kč. Výkupní cenu zlata každý den upravujeme podle aktuálního vývoje na burze tak, abychom našim zákazníkům garantovali vždy ty nejlepší možné ceny.
 

Zdroj: Kitco, GoldPrice, Profihotovost






Zpět na výpis článků