Těžba a spotřeba zlata v roce 2021

Vizuálně analyzovaný obrázek

Jak vidno na obrázku vešketé zlato které se vytěžilo za celý rok je okamžitě spotřebováno. Proč? Protože zlato je vzácný kov kterého je na světě omezené, konečné množství a nikdy se dodostane do převisu nabídky.3516 tuny nového zlata bylo v průběhu roku zpracováno a rozděleno tak mezi šperkovnictví, investiční zlato, technologicky využito nebo koupeno centrálními bankami. Poptávku po zlatě dále doplňuje zlato recyklované, kdy zdrojem je zlato z výkupů po celém světě. Toto vykoupené a recyklované zlato představuje zhruba 25% zlata nově uvedeného na trhy.
Největším držitelem zlata na světě jsou lidé jako já a vy. Každý kdo má zlatý šperk přispívá k držbě zhruba poloviny celosvětového dostupného zlata na světě. Dále 20% zlata mají ve vlastnictví kupci investičních cihliček a minci. Poslední celosvětový důležitý vlastník jsou centrální banky, kdy drží zhruba 17% celosvětových zásob zlata.
Připomínám zlato je jako bitcoin. Jsou jej konečné zásoby, i když na rozdíl od bitcoinu, nikdo neví přesně kolik ho na světě v zemi ještě zbývá. každý rok se zásoby snižují a jak ukazuje obrázek co se vytěží se také bez problémů spotřebuje. Proto je jasné že v dlouhodobém horizontu cena zlata nemůže klesat!!!!

zdroj obrázku kitco.com
zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz vykup zlata praha
 




Zpět na výpis článků