Trh se zlatem ve svych reakcích nemůže vynechat obavy z globální pandemie

Cena zlata se dostala na své maximum za posledních pět let. Cestou vzhůru prorazila rezistenci 1565 USD / unci tento bod reprezentuje loňské maximum z léta a od té doby nebyl proražen.

Nálada na trhu se výrazně změnila. Z polohy risk zapnut přešla do risk úplně vypnutý. Zdrojem této změny jsou stále zhoršující se zpávy o situaci se šířením koronaviru z Číny. Trhy se začaly obávat potenciálního dopadu potenciálně vzniklé celosvětové pandemie. I tato zatím silně irelevantní úvaha a obava výrazně ovlivnila cenu zlata. Zlato krátkodobě překonalo ceny z léta 2019 kdy bylo na svých šestiletých maximech.

Banka Goldman Sachs předpokládá že koronavirus a obavy s ním spojené mohou ovlivnit celosvětovou poptávku po ropě. Očekávají pokles poptávky o 260 000 barelů denně, další pokles indexů DJA, SAP500 a dalších indikátorů jejihž klesající hodnoty podporují růst cen zlata.

Opět se ukazuje že obchodník se zlatem musí být vždy opatrný a trpělivý, protože cokoli se ve světě šustne se vždy projeví výkyvem ceny.

Náš výkup zlata praha reaguje na tento vývoj. Dnešní výkupní cena zlata je 653Kč/g 14 kt, což je rekord za posledních šest let.

zdroj: kitco, patria finance, analýzy profihotovost sro






Zpět na výpis článků