Všemi očekávaná tiskovka FEDu přinesla hlavně nejistotu

Nejistota je hlavní nepřítel všech investorů. V nejistých dobách se velice obtížně dělají zavažná rozhodnutí jakéhokoli druhu. Nejinak je to s investičními rozhodnutími. A nejistotu zasel Jerome Powell do všech investorských myslí. Co nám šéf FEDu vlastně sdělil? Často zmiňovaná byla inflace a rostoucí mzdy a nutnost tento negativní vývoj zkrotit.
Za téměř jisté můžeme považovat březnové zvýšení úrokových sazeb. Pan Powell naznačil růst o 0,25% z aktuální nulové výše úroků. Toto jsou zprávy o jednom z nástrojů centrální banky. Zvýšení sazeb přináší zdražení peněz ale také přináší díky vyšším úrokům v ekonomice vyšší zhodnocení peněžních prostředků. Tím je vyvinut tlak na zlato, protože základní vlastností zlata je že nepřináší žádné zhodnocení ve formě úroků. Na zhodnocení zlata se musí počkat a držené zlato prodat ve chvíli optimální výše burzovní ceny.
Dalším nástrojem měnové politky FEDu jsou nákupy aktiv, atkuálně má FED v držení dluhopisy a akcie ve výši 9 biliónů dolarů. Zde trhy slyšely několik náznaků, ovšem žádnou jasnou informaci, že FED začne svoje aktiva redukovat prodejem. Původní předpoklady byly že tento výprodej začne až letos na podzim, ovšem Powell naznačil start této operace již v březnu.
 Zasel tím obavy, protože masivní prodej velkého množství cenných papírů může poslat trh na setrvalý dlouhodobý sešup. Všechny akciové indexy zareagovaly a nastartovaly pokles. Stejně zareagovalo i zlato, které odepsalo 2,5%. Nejinak se zachovaly kryptoměny. 
Tón celé konference byl utahovací, všechny náznaky směřovaly k omezení podpory ekonomiky. Neurčitost a náznaky o končící podpoře byly to nejhorší pro burzy, jak vidno výše co mohlo klesnout tak také tak učinilo. Budoucí vývoj je velmi obtížné předpovídat. Klíčem je pečlivé sledování zpráv a klidné racionální uvažování.

zdroj kitco.com reuters.com hn.cz analyzy vykup zlata praha
zpracoval jiri.bohuslav@profihotovost.cz




Zpět na výpis článků