Vývoj ceny zlata po tiskovce FEDu

Včerejší tiskovka FEDu / Americká centrální banka / přinesla očekávané zprávy/nezprávy. Výsledkem je že se zatím nic nemění. Úroky se nemění ani nahoru ani dolů, dolary zůstanou stejně drahé. Toto je to nejhlavnější z celé tiskovky šéfa FEDu. Pro obchodníky na burzách naprosto klíčové oznámení.
Cena dolaru zůstává stabilní, vysoce úročená na úrovni maxim. Proto je dolar výhodnější investicí než zlato, cena zlata by měla teoreticky klesat. Silný dolar v obvyklých dobách vždy znamenal slabé zlato.
Co dělá zlato? Dlouhodobě, z pohledu dnů, od začátku roku, zůstává víceméně stabilní, viz první graf. Neklesá pod 2000 USD/ unci ale ani neatakuje historické maximum z 4.12.2023 které bylo 2153 USD. Je to proto že proti tlakům na pokles živených FEDEm, působí opačné, růstové tendence.
Ano, opět je ve hře bezpečný přístav. Nejistota z války na Ukrajině a v Gaze, rostoucí tlaky z konfliktu USA s povstalci útočícími na lodě nebo krach developera Evergrande v Číně nebo zcela nově další problémy v bankovním sektoru v USA jsou politické události které pomáhají ceně zlata nepropadnout pod 2000 USD.
Co můžeme čekat? Doba je extrémně turbulentní, ceny jsou zatížené nevídanou volatilitou a naděje v období stability bez výkyvů jsou zcela nereálné.
Většina analytiků zůstává ale dlouhodobě býčí a předpokládá v roce 2024 proražení historických maxim a dlouhodobý růst ceny.
Desetiminutový graf dobře ukazuje jak cena zlata nejprve začala růst když začala tiskovka. Když začaly zaznívat slova která naznačovala nerůst úroků, cena zlata zareagovala očekávaně a klesala. Ovšem z denního pohledu nebyly pohyby zásadní.

zpracoval ji.bohuslav@gmail.com
zdroj: kitco, patria, cnn




Zpět na výpis článků