Vývoj ceny zlata za deset let

Před deseti lety (2/2008) se jedna trojská unce ryzího zlata obchodovala na burze v částkách pod 1.000 USD. Tato cena, tedy pod tisíc dolarů za unci byla tehdy cenou obvyklou. Následně vypukla s plnou silou velká krize a to mělo za dopad mimo jiné i to, že plno investorů chtělo investovat do zlata. Cena zlata tedy začala stoupat a kulminovala někdy v první polovině roku 2011. kdy cena jedné unce ryzího zlata vystoupala až nad závratných 1.800 USD.
 

Poté se začala situace na trzích pomalu konsolidovat a část investorů se začala zlata zbavovat. Cena zlata tak začala opět klesat. V současné době , v období zhruba posledních dvou, tří let se cena zlata pohybuje v rozpětí 1.200 – 1.400 USD za unci a to v závislosti na aktuálních turbulencích na trhu.
 

Dá se tedy predikovat, že cena zlata v uvedeném pásmu je v dlouhodobém průměru. Není příliš velký předpoklad, že cena zlata by měla výhledově klesnout pod tuto průměrnou hodnotu. na to je na trzích prostě příliš velká nejistota a poptávka po zlatě naopak spíše trvale mírně roste, než aby klesala. Taktéž se momentálně nerýsuje žádný výrazný fundament, který by podnítil výraznější růst ceny zlata na trhu.
 

Dá se tedy s určitou mírou pravděpodobnosti předpokládat, že letos se bude tak jako loni cena zlata pohybovat v rozpětí mezi 1.300 – 1.400 USD za unci.
 

Zdroj: Kitco, Profihotovost




Zpět na výpis článků