Zlato je díky válce na maximálních cenách

Aktuální cena zlata je na úrovni 2037 USD/unci, již velice blízko historickému maximu 2063 USD. Tohoto maxima zlato dosáhlo na začátku epidemie corona viru v době kdy svět ještě neměl vyvinuté vakcíny. Poté, co byly oznámeny dobré zprávy že firma Pfizer již má schválenou svou vakcínu, cena zlata začala prudce klesat.
Bohužel musíme předpokládat že aktuální vývoj válečného konfliktu na Ukrajině má do konce daleko, takže zřejmě náhlý pokles ceny zlata není zatím po pořadu dne. Naopak, zdá se že již tolikrát zmiňovaná úloha zlata jako bezpečí pro peníze je stále více aktuální, což podporuje pohyb ceny spíše směrem vzhůru nebo alespoň stabilní úrovň než pokles.
Ještě dalšího růstu ceny zlata se můžeme dočkat nejen kvůli stále intenzivnější válce ale také díky tomu že jak Ukrajina tak Rusko jsou velkými těžaři komodit a jejich role v dodavatelských řetezcích je aktuálně nulová.
Ovšem na druhou stranu je třeba poznamenat že dosažení historických maxim bývá často začatkem korekce, kdy cena začne díky převisu nabídky k prodeji klesat.
Ceny zlata jsou aktuálně velice proměnlivé a je třeba velice pečlivě analyzovat vývoj trhu. Jedinou dobrou zprávou pro obchodníky se zlatem je že ČNB začala podporovat kurz Kč/Euro takže alespoň jeden z cenotvorných elementů získá jistou stabilitu.
Výkupní cena vykup zlata praha.cz dosáhla dnes na 840 Kč/g 14 Kt, což představuje historicky největší výkupní cenu na trhu v České republice.
 
zdroj: kitco.com patria.cz analýzy vykup zlata praha.cz
zpracoval: jiri.bohuslav@profihotovost.cz





Zpět na výpis článků