Zlato nejvíce zkupuje Rusko a Turecko

Zlato je pro většinu centrálních bank stále atraktivní. Nejvíce zlata aktuálně zkupují banky v Rusku a Turecku.
 

Podle MMF nejvíce letos zvýšila své zlaté rezervy centrální banka Ruska (+186 tun zlata) a hned za ní centrální banka Turecka (+129 tun zlata). Ostatní velké centrální banky své zlaté zásoby zachovávají na stejné úrovni či mírně a postupně zvyšují.
 

Zlato je tedy u centrálních bank stále v kurzu a banky v něm mají uloženu část svých aktiv jako bezpečnou a jistou investici. Česká národní banka je bohužel jedna z mála centrálních bank, která se svých zlatých zásob téměř úplně zbavila. Aktuálně má ČNB jen velmi malou zásobu zlata, a to tak tvoří jen 0,3 % celkových devizových rezerv.
 

Zlato se dnes obchoduje na burze v cenách 1.258 USD, respektive 1.067 Euro za jednu trojskou unci ryzího kovu. Tato cena není aktuálně nijak velká, nicméně většina odborníků a expertů se shoduje na tom, že cena zlata by měla tento týden opět růst směrem vzhůru.
 

Celkem 68 % analytiků z Wall Street očekává že tento obchodní týden bude cena zlata růst směrem nahoru, to samé si myslí i 57 % nezávislých maloobchodních expertů a investorů. Jak je vidět, investoři zlatu tento týden poměrně jednoznačně fandí. Do konce roku 2017 se již ale nedá předpokládat nějaký velký- dramatický nárůst (nebo naopak pokles) ceny zlata.
 

Zdroj: Goldprice, Kitco, Profihotovost






Zpět na výpis článků